En idrottsskada kan både uppkomma plötsligt eller bero på överbelastning under en längre tid. Oavsett orsak är det viktigt att ta hand om skadan på ett bra sätt så den inte blir permanent.

Hur hanterar jag sportskador?

Vid ett trauma mot en kroppsdel uppstår ofta blödning i vävnaden, kroppsnedsättning och du får akut ont. Efter ett par timmar blir det skadade stället svullet och ömt och du blir stel. Då är det svårt att bedöma skadan varför det är viktigt att du blir undersökt så snabbt det går.

Vad kan jag själv göra?

Se till att kyla ner det skadade stället snabbt med en kylklamp eller en påse med is i cirka en halvtimme. På så sätt minskar du blödning och svullnad. Sätt på ett tryckförband av elastisk binda, men surra inte för hårt (kolla att huden under inte blir blå eller att du tappar känsel i den).

Hur lång tid tar läkningen?

Det varierar så klart, men oftast kan du märka förbättring redan nästa dag. För att skadan ska läka snabbare är det bra att komma igång med rehabilitering. Rådfråga sjukgymnast eller läkare med erfarenhet av just idrottsskador då ett bra träningsupplägg är en förutsättning för effektiv återhämtning. På denna sajt kan du läsa mer om detta och söka professionell hjälp.