En av de mer anrika allsvenska klubbarna är Boråslaget IF Elfsborg. Med sex guld i bagaget, varav det senaste för två år sedan, är de ett lag att räkna med i toppen. I år har man dessutom chansen att få spela i Europa.Elfsborg

Tätt i Allsvenskan

I dagsläget ser det ut som om fem lag slåss om andra och tredjeplats som ger UEFA-cup status. Även om Elfsborg har åtta poäng upp till Malmö skall det inte anses avgjort ännu. En tredjedel av serien återstår faktiskt och mycket kan hända. Den slitna klyschan “vi tar en match i taget”, är inte att lita på. Det troliga är att Elfsborg i första hand siktar på stort silver.

Play off kan bära vidare?

Inom ett par omgångar väntar IFK Göteborg, ett av de lag som vill upp och tampas om UEFA-platserna. Sedan i slutet av september väntar AIK på hemmaplan. Där kan mycket stå på spel och vinnande lag kan kanske halvt om halvt säkra minst en tredjeplats. Samtidigt finns chansen till fortsatt Europaspel i årets upplaga. Kan Elfsborg mäkta med att gå till gruppspel från kvalet? Det är svårt att säga. Experterna tror inte det, åtminstone om man får tro oddsen. Det är portugisiska Rio Ave som måste besegras i detta play-off. Elfsborg börjar hemma och den 28 augusti avgörs deras öde i Portugal.

Kan köpa in spelare

Skulle Elfsborgs IF gå vidare till gruppspelet innebär detta klirr i kassan givetvis, men störst blir nog ändå de sportsliga framgångarna. Svenska lag har det svårt ute i Europa. När det kommer till kvalificerat motstånd finns helt enkelt inte tillräckliga resurser. Men om ekonomin förbättras kan spelartruppen också göra det.  Truppen idag har en medelålder på nästan 25 år och det pekar på att den håller i flera år till. Dock är Anders Svensson redan 38 år och behöver snart avlösas. Så en spelmotor som Anders är vad Elfsborg behöver inför framtiden.